lördag 12 december 2015

Långpannebröd



På tal om frukost… Började tänka på ordet smörgås igår när jag bakade långpannebröd. Skulle man särskriva ordet smörgås (smör gås) blir det ju faktiskt riktigt festligt. Därför började jag kolla upp varför det heter som det gör.

Det visar sig att förr i tiden, när man kärnade sitt eget smör steg små smörklumpar upp till ytan och drev omkring på mjölkytan som gäss. Dessa var ypperliga att lägga på en en brödskiva. Trots ursprunget av ordet har man gjort en annan pluraländelse.

Ordets etymologi har jag hittat på Wikipedia.

En smörgås flera smörgåsar… inte en smörgås flera smörgäss… :-)

Jag blir rent glad att hitta sådana här små förklaringar till ord!


                 Recept på
Långpannebröd med havregryn som jag bakade...

50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl flytande honung
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
5 dl havregryn
12 dl vetemjöl

Värm vatten till 37 grader och rör ner den smulade jästen
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg
Låt jäsa i 40 minuter
Platta sedan ut degen i en bakplåtsklädd långpanna och nagga den med en mjölad gaffel
och skär skåror i brödet 4x5 bitar alltså så att det blir 20 rutor
Låt jäsa ytterligare 30 minuter Grädda sedan i mitten av ugnen i 15 minuter
Låt svalna på galler.

Detta är verkligen ett enkelt och jättegott bröd! Så saftigt också.

5 kommentarer:

  1. Det receptet lät spännande, ska jag prova när jag kommer i baktagen igen.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Blir alltid så glad av dina ord förklaringar, sån där härlig ny kunskap, bara för att❤️ Låter som ett gott bröd, ska testa och baka det en dag framöver. Kram❤️

    SvaraRadera
  3. Det är verkligen roligt att läsa hos dig. Att du ger dig tid att ta reda på sådana saker och delar med oss. Tack!
    Blev brödet bra?

    SvaraRadera

  4. Brödet låter enkelt och gott, tänk om jag skulle våga mig på ett försök? ☺

    Kram ♥

    SvaraRadera
  5. Det är fantastiskt roligt att leka med ord och bokstäver.
    Tack för ordförklaringen.

    Brödet lät gott ska ta till det för att omvandla det gluten -och mjölkfritt

    Ha en fin Lucia
    Kram

    SvaraRadera