söndag 13 december 2015

Konsten att göra ingenting.

Att vara medveten i nuet. Låter ju så jäkla präktigt och enkelt. Jag kan meddela att sitta stilla på en stol, i en fotölj eller ligga ner och göra ingenting är VÄLDIGT svårt. Att somna är INTE målet med denna övning! Utan man skall vara vaken och rikta uppmärksamheten inåt, känna in kroppen. Dessa små ”pauser” gör faktiskt att vi vilar en stund så det ger på sätt och vis energi. Detta ger vila för både HJÄRNAN och kroppen vilket vi i dagens samhälle med informationsflöde 24-7 kan behöva!

Att inte se på tv, bläddra i en tidning, peta på mobilen, inte lyssna på musik eller radio utan bara sitta och lyssna inåt ÄR en konst.

När jag började öva detta för flera år sedan klarade jag knappt en minut! Jag har hört dom som testat och som på minuten flugit upp som katapulter och kastat sig över torra blomblad bara för att GÖRA något. Idag kan jag hålla fast i ”ingenting” rätt länge - men det är allt annat än tvärenkelt. Det kluriga är att inte låta tankarna vandra iväg, börja lösa problem eller grubbla , utan att bara fokusera på hur det känns här eller där i kroppen!

Anledningen till dessa reflektioner är att jag slog på en julskiva igår och jag ville bara spy efter några klämkäcka låtar - I stället tog jag och satte mig ner och fokuserade inåt en stund. Därefter kände jag  mig tillräckligt samlad för att klara av att laga till korvstroganoff till middag och som tur är en väldigt lättlagad maträtt.

4 kommentarer:

 1. Jag tränar Mindfulness för fullt och det är JÄTTESVÅRT!!! Jag har jobbat med detta i snart tre veckor nu och det har blivit marginellt enklare. Men jag ska kämpa på. Och det ska du oxå!!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag har pysslat med det till och från under en herrans massa år.
  Det är en konst att vara stilla i sig själv.
  Själv brukar jag ligga ner när jag gör övningen men den jag gör kräver oxå att man är fullkomligt avslappnad,det funkar inte sittande.
  Sen är jag nästan alldeles för duktig på att göra "ingenting" men det är en helt annan historia. *S*
  Ha en skön början på veckan!

  SvaraRadera

 3. Så bra inlägg, Mindfulness hjälper men vi måste våga släppa taget om allt runtom och alla störande moment omkring och inne i oss..... Kram ♥

  SvaraRadera
 4. Att bara sitta och göra ingenting är jag rätt så bra på, men inte att meditera. Utan mina tankar åker rätt som ofta berg och dalbana. Fokusera inåt har jag aldrig varit bra på, men heller inte riktigt prövat.
  Korvstroganoff kan vara gott.
  Hoppas att du får känna dig bra och bli starkare och starkare.
  Varm kram till dig.

  SvaraRadera