torsdag 19 november 2015

Huvudduk

Huckle:  Påskkärringar avbildas alltid med HUCKLE på huvudet!

Idag såg jag en äldre dam som hade på sig huckle och förkläde. Jag betraktade damen på avstånd och kunde konstatera att hon höll på att städa. Jag blev rörd på något sätt. Det såg så rart ut att hon hade tagit på sig den munderingen för att städa.

Det påminde mig om min mamma som  brukade bära huckle på huvudet och förkläde när jag var barn. Jag har ett minne av att alla tanter som bodde i byn jag växte upp i bar huckle och ett förkläde.

Sedan började jag fundera… Varför användes huckle vid städning och diverse göromål? Var det för att man inte skulle förstöra frisyren? Eller för att skydda håret mot eventuellt damm eller dylikt?

För mig är huckle den absoluta nödlösningen när mitt hår ser förjävligt ut.
Vissa dagar kan jag dra på mig huckle hemma  bara för att det är rätt skönt, i synnerhet om jag har ont i huvet! Wierd men sant.

En del begriper inte vad jag menar när jag använder termen HUCKLE.

Det visar sig att HUCKLE är ett äldre allmogenamn för HUVUDDUK. Dom traditionella huvuddukarna finns idag bara till folkdräkter. Det som används idag av många kvinnor kallas tydligen SJALETT och kommer och går med modet. En annan sak som verkar ingå i samma kateogri är SNIBB som används i såväl arbetsliv som hemma… Det var sanna mina ord skönt att ordet huckle fanns att få klarhet i på Wikipedia!

8 kommentarer :

 1. Det är tur att Wikipedia finns, när man behöver det som mest ;-) Använder själv inget av alternativen. Kanske borde börja med det, dagarna man inte orkar duscha? Så slipper man visa oredan :-)

  Hoppas du har haft en härlig torsdag!

  Kram

  SvaraRadera

 2. Förr hade vi (Dom) huvudsak men jag hade ingen aning att du använder det idag, hi hi hi....

  Jag tänkte direkt på dig när jag läste om gripande...

  Godnattkram ❤

  SvaraRadera

 3. Förr hade vi (Dom) huvudsak men jag hade ingen aning att du använder det idag, hi hi hi....

  Jag tänkte direkt på dig när jag läste om gripande...

  Godnattkram ❤

  SvaraRadera
 4. Jag hade en liten duk eller näsduk man vek som en trekant ich knöt i nacken :)
  Hade det på min dotter tycker det är så sött :) stor fredagskram till dig

  SvaraRadera
 5. Minns det du skriver väl, tyckte också många tanter hade det när jag var liten. Mamma satte det också på sig när håret hade rullats upp :))) Kanske skyddade det lite från blåsten ? vet inte :))
  Fredagskram ♥ kul med lite nostalgi ;)

  SvaraRadera
 6. Min mormor och mamma hade alltid huckle (och de sa även huckle) på sig när det hade rullat håret på spolar. Vet inte riktigt varför nu när jag tänker efter men kanske för att hålla spolarna på plats?!

  SvaraRadera
 7. Tittar in och önskar dig en avslappnande Fredagskväll.
  Ha det bäst fina du!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Hmm, ditt inlägg väckte tankar. Huckle, ja så var det ju och det var helt ok. Men varför tycker då många att det inte är ok att muslimska kvinnor bär huckle? Intressant, vad säger du?

  SvaraRadera