tisdag 5 april 2016

Korkad

Mental hjärntrötthet, uttröttbarhet eller hjärndimma - kärt barn har många namn är många gånger  mycket svårare att hantera än den fysiska tröttheten. Jag känner mig korkad hela tiden helt enkelt.

Ofta när jag ska prata så kastar jag om ord så att det är svårt för omgivningen att förstå vad jag menar ex. nu ska jag bullkötta stekarna. Är kanske inte solklart att jag menar att jag ska steka köttbullarna. Det här händer flera gånger om dagen och min familj har utvecklat en fin förmåga att tolka mina knasiga meningar men ibland blir det för komplicerat även för dem.

Ännu vanligare är att jag tappar ord. Jag hittar inte ordet jag försöker säga. Det är så himla frustrerande att veta vad jag ska säga men det går inte att hitta ordet i mitt ordförråd. Ibland lyckas jag förklara runt ordet så att de jag pratar med förstår ändå men ibland blir jag bara så frustrerad att jag släpper det jag ville säga.

Jag glömmer saker hela tiden, jag glömmer vad jag pratar om medan jag pratar. Jag glömmer vad jag håller på med. Jag glömmer vad jag ska hämta. Jag glömmer väldigt mycket helt enkelt.

Igår gick jag in på toaletten för att hämta en borste att borsta håret med och väl inne på toan undrade jag vad i himmelens namn jag gjorde där.? Jag hade glömt bort.
Eftersom jag är glömsk och förvirrad hamnar många saker på fel plats, av någon underlig andeledning verkar väldigt många saker hamna i kylskåpet. Man ska inte blir förvånad om man hittar konservöppnare eller toapapper i vårt kylskåp.

En gång när jag skulle gå en promenad till affären så glömde jag vart jag var på väg .
Det var en ganska skrämmande upplevelse. Hur kan man tappa bort sig själv på vägen?

Jag har svårt att koncentrera mig. Kan sitta och läsa en artikel i morgontidningen men efteråt vet jag inte vad jag läst. Detsamma gäller när jag tittar på TV ibland. Kan ju vara praktiskt om man vill läsa om en bok eller se en film igen. Jag kommer ju inte ihåg hur den slutade ;)

Om någon pratar eller har på radion lite svagt i bakgrunden samtidigt som jag försöker läsa så går det åt pipsvängen. Är precis som om det blir error i hjärnan. Den kan inte välja om den ska lyssna på ljudet eller koncentrera sig på läsningen och då stänger den ned helt istället.

Jag känner mig korkad när jag inte kan ta in information, när jag inte kan lära nytt, när jag glömmer och när jag inte kan prata normalt och det är mycket svårare att vila hjärnan än kroppen. Det finns alltid ljud och intryck omkring  och även om man lyckas stänga ute dessa så ska du försöka få hjärnan att varva ner. Det är inte lätt. Sedan måste man så klart skratta åt alla dråpliga situationer som uppstår.
Många skratt blir det :

7 kommentarer :

 1. Du beskriver mental härdsmälta (som jag ofta kallar det) så in i nordens bra.
  Jag känner igen mig i vartenda ord du skriver.
  Här i min familj har dom lärt sig tolka mig någorlunda bra men som du skriver så blir det många, goda skratt åt den förvirrande mamman.

  Tack för ditt inlägg!

  Kram, kram

  SvaraRadera
 2. Ja, hujedamej, så det kan bli! Jag skrattar lite, det får man göra, annars blir livet trist.
  Du har en himla bra berättar- och skrivarförmåga, men det är skillnad mot att prata.

  Jag känner igen mig med det där att tappa ord, det har jag gjort sen många år, väldigt retligt.

  Jag tycker du är enormt duktig med din familj ♥
  Varm kram ♥

  SvaraRadera

 3. Jag kunde lika gärna skrivit detta själv, allt är likadant för mig. Kram ♥

  SvaraRadera
 4. Jag säger som Comsi comsa, jag kunde också precis lika gärna skrivit detta själv. Jag är precis likadan. En sak som jag upptäckt hjälper mig - i alla fall lite grann - att behålla fokus på det jag gör eller ska göra är att jag pratar högt med mig själv om vad det är jag gör. Lite som en sportkommentator ungefär. "Nu går jag till kylskåpet för där ska jag hämta köttfärsen som jag ska göra köttbullar av." Typ så. Folk tror inte man är riktigt klok, men vad ska man göra?
  Stor kram ♥

  SvaraRadera
 5. När du skriver så blir jag lite full i skratt.....nu lider ju inte jag av någon "utbrändhet"....Men jag känner igen mig i några saker som du beskriver så himla bra.
  Har jag läst nåt i en tidning....även om håg läser någon blogg, så glömmer jag oftast vad jag läst. Jag får läsa om liksom. Gnugga in.

  Ibland så kan jag glömma bort vad jag ska säga mitt i en diskussion med någon. Orden är bara borta liksom.

  För övrigt så beskrev du din vardag lite gulligt.....fast jag förstår du blir frustrerad.

  Kram på dig

  SvaraRadera
 6. Jag känner igen i mig i en hel del saker, tyvärr :)
  Vilken fin blogg du har. Hoppas du får en fin fredag.

  SvaraRadera
 7. Tittar in och önskar dig en trevlig helg!

  Kram och ha det gott!

  SvaraRadera