söndag 31 januari 2016

* * * * * *

Konsten att vara snäll betraktar och förbryllas jag ofta av. Vadi den består, den där konstformen benämnd snällhet. Utan förhävelsen av att vara den goda människan. Det är sig inte riktigt görbart på det sättet. Då en har både mörker och skräp med sig. På sidorna i sin bok. Och inte alltid den där lätta smutsen, som en kan blåsa bort med en lätt ansträngning med hjälp av den djupa inandningen…..

Såg ett gammalt klipp på Daniel Mendoza

 LÄNK; Daniel Mendoza hos Malou

 En alldeles för kapad och kort intervju… Dock fastnade meningen han sa “jag behöver inte vara lycklig för att vara snäll”. Att det kan handla om val. Att vara snäll. Att inte kränka och såra. Men att en också kan vara obekväm, och väcka känslor, genom att vara snäll…

Och återigen, den där definition av vad lycka är. Malous fråga “men känner du inte lycka när du ser dem”, barnen var det hon avsåg. Och det blir så tydligt att vi ändå så lätt fokuserar att se på lyckan på det sättet, som det som ska ges från andra, genom det yttre.

Min egen förmåga att känna lycka kan " tror jag " bara finnas på ett enda sätt. Inifrån mig själv.
 I de där stunderna av själslig frid, där allt inuti är i samklang med själ, hjärta och hjärna. Kalla det inre harmoni kanske.

Det som vuxit i arbetet och kampen att ta sorgen och rädslorna i handen, och vandra framåt tillsammans på förlåtelsens stig.  Där, är min lycka. På grund av hur min livssituation och livserfarenheter sett ut  då finns tacksamheten och ron i de där små tingens vardagliga grå toner. Också. Och då ökar " kanske " mina nivåer av förmåga att vara snäll.

Därför. Kanske snällheten också börjar med snällheten mot oss själva?

Men vad vet jag. Annat än att jag bara tänker just nu på grund av Daniel Mendoza..

Ska dock börja om idag igen. Med att vara snäll. Mot mig själv.

Var det du också.4 kommentarer:

 1. Att vara snäll mot sig själv är något jag hållit på att lära mig under en herrans massa år, det är inte enkelt.
  Snäll mot andra har jag alltid varit och bra mycket snällare än jag någonsin varit mot mig själv.
  Vi lär så länge vi lever...
  Ha en fin början på Februari!
  Kram

  SvaraRadera
 2. God förmiddag! Det låter bra att du ska vara snäll mot dig själv. Det är vi själva som får se till det.
  Gammal skåpmat kanske, men visst kan vi ändra våra tankar. Tänk ljust, glatt och med kärlek. Att det bara ska bli bättre. Tänka framåt.
  Varm kram ♥

  SvaraRadera

 3. Jag började dagen med att misshandla mig själv, skadade mig när jag stretchade... Resten av dagen har jag varit hur snäll som helst... :)

  Kram på dig ♥

  SvaraRadera
 4. Ja du, "Att bara vara jag", Tack för ett fint inlägg. Jag tror, har erfarenhet av att man blir lycklig av att vara snäll, av att göra någon annat gott om så det bara är ett leende vid ett möte på trottoaren.
  Lyckan kommer inifrån som du säger och visst kan vi välja i situationer. Ett ex. Min man var arg och irriterad på mig när jag kom hem igår efter en fika tillsammans med en flyktingkvinna, jag var lycklig efter att ha sett hur glad och tacksam kvinnan var och förstod inte vad som var fel. Tystnad tills i förmiddag. Kärlekskram och orden:
  "Jag var ju sjuk och kände mig så ensam, förlåt".
  Istället för att dra ner rullgardinen för mig kunde han sagt att han känt sig ensam. Då hade han blivit bemött med stor kärlek och omtanke.
  Kanske betedde jag mig likadant förr i tiden, men lärt mig kommunikation och bemötande har jag lärt mig under årens lopp.
  Kram till dig


  SvaraRadera